MYCIE RĄK

Światowy Dzień Mycia Rąk został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych w celu uświadomienia społeczeństwu na świecie, jak duże znaczenie dla zdrowia i życia ma mycie rąk. Wykształcenie prawidłowego nawyku mycia rąk przed jedzeniem i po skorzystaniu z toalety może ocalić więcej istnień ludzkich niż jakakolwiek szczepionka. Badania pokazują, że 70% ludzi nie myje rąk po skorzystaniu z toalety, a 95% nie myje ich prawidłowo. 

Zaniedbywanie higieny rąk może być przyczyną zakażeń dróg oddechowych, skóry i przewodu pokarmowego.

Higiena rąk to najprostsza i jedna z najbardziej skutecznych metod zapobiegania zatruciom pokarmowym, chorobom wirusowym, pasożytniczym i skórnym.

Dlaczego trzeba myć ręce?

Każde dotknięcie klamki, banknotu czy poręczy w autobusie sprawia, że na nasze ręce dostaje się od 100 do 10 tys. komórek drobnoustrojów. To bomba bakteryjna, którą rozbroić może tylko mycie rąk. Wystarczy kilkadziesiąt sekund myć ręce, by oczyścić je z 90 proc. bakterii. Żeby uzyskać najlepszy efekt potrzebne jest niecała minuta.

Myjąc ręce w miejscu publicznym staraj się nie dotykać umytymi rękoma klamek, drzwi oraz innych elementów wyposażenia, mogą znajdować się na nich liczne bakterie. Wychodząc możesz posłużyć się papierowym ręcznikiem, który ograniczy kontakt z drobnoustrojami. 

Jak myć ręce? Podstawowe zasady:

  • – myj ręce ok. 30 sekund,
  • – rozpocznij od zmoczenia rąk wodą,
  • – nabierz tyle mydła, aby pokryły całą powierzchnię dłoni,
  • – dokładnie rozprowadź mydło po powierzchni pocierając o siebie rozprostowane dłonie,
  • – pamiętaj o dokładnym umyciu przestrzeni między palcami, grzbietów palców oraz okolic kciuków,
  • – na koniec dokładnie opłucz ręce wodą i wytrzyj ręce do sucha jednorazowym ręcznikiem.

Możliwość komentowania jest wyłączona.